حسین علایی

نباید نام "آزادی بیان" بر آن گذاشت. زمانی که یک کشور شرایط جنگی را پشت سر می‌گذارد حتما باید به مفهوم تحلیل‌ها و نظرات توجه کرد. زیرا در چنین زمانه‌ای برخی تحلیل‌های غلط از موشک دشمن هم خطرناک‌تر است.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

تحلیل‌هایی خطرناک‌تر از موشک دشمن!

قصه ما و آن تصمیم پوپولیستی روحانی/ چرا "کالابرگ" برای قالیباف مهم است؟

حسین علایی، از فعالان اصلاح‌طلب در بخشی از یک مصاحبه با جماران درباره شرایط پساجنگ اظهار کرده است:

"به نظر من حاکمیت و دولت ایران می‌توانند یک تجدید نظر اساسی در سیاست داخلی خود انجام دهند و ایران را متعلق به تمامی ایرانیان بدانند و جلب رضایت مردم را در رأس برنامه‌های خود قرار دهند. حاکمیت تمامی زندانیان سیاسی را آزاد کند، حصر را برچیند و محدودیت‌های فضای مجازی را کنار بگذارد و توسعه اقتصادی را عملاً در رأس برنامه‌های خود قرار دهد تا انسجام اجتماعی بالا رود و سرمایه اجتماعی افزایش یابد."[۱]

*این یکی از خطرناک‌ترین تحلیل‌هایی است که از سوی عده‌ای در پساجنگ ابراز می‌شود!

معنای مستتر در این تحلیل آنست که نظام جمهوری اسلامی ایران در پیشاجنگ با اصرار و لجبازی مشغول پیشبرد سیاست‌هایی به ضرر مردم بوده و اصلا هم به فکر رضایت جامعه و سرمایه اجتماعی خود نبوده است!

این تحلیل در واقع می‌گوید که نظام اسلامی تا پیش از این عاقل نبوده اما از امروز و پس از حمله دشمن باید عاقل شود!

پر واضح است که چنین فرض غلطی حتی درباره یک نظام سکولار پر از ایراد و کوچک هم نمی‌تواند صادق باشد چه رسد به نظام عدالت‌محور و رو به پیشرفت جمهوری اسلامی.

از عقلانی نبودن و مبتذل بودن این تحلیل همین بس که مثلا اینطور القا می‌کند که مسئله توسعه و پیشرفت اقتصادی در اولویت نظام سیاسی نبوده است!

جالب است که مطالبات مطروحه از سوی امثال علایی هم در واقع، نه مطالباتی عقلانی و نه مطالباتی مردمی هستند. بلکه صرفا مشتی خواسته‌های یک جریان سیاسی مطرود و ایستاده در سمت دشمن هستند که به جای تلاش برای بهبود معیشت و امنیت مردم به دنبال هموارسازی مسیر خواسته‌های دشمن است.

***

قصه ما و آن تصمیم پوپولیستی روحانی

قصه ما و آن تصمیم پوپولیستی روحانی/ چرا "کالابرگ" برای قالیباف مهم است؟

اکبر قربانی، از فعالان کارگری در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا پیرامون لزوم مالیات‌گیری صحیح دولت و اصابت یارانه‌ها به اهداف مورد نظر گفته است: کشف درستِ دهک درآمدی و مالی افراد، نیازمند شفاف‌سازی دقیق مالی و اقتصادی حساب‌ها و دارایی‌های افراد است. در هیچ جای دنیا، اطلاعات مالی افراد نزد دولت به‌عنوان حریم شخصی شناخته نمی‌شود. در اکثریت کشورها و به ویژه در اقتصادهای نسبتاً بزرگ، دولت به کلیه اطلاعات اموال، دارایی‌ها، مسکوکات و حساب‌های بانکی افراد دسترسی دارد و بر مبنای آن استحقاق‌سنجی مالیاتی و یارانه‌ای انجام می‌دهد. اما در ایران هنوز بخشی از تصمیم‌گیران، این حوزه را شخصی می‌شمارند!

او می‌افزاید: دولت در حالی ادعای مبارزه با رانت می‌کند که در برابر مافیاهای مخالف طرح‌های شفاف‌سازی اموال و دارایی‌ها و حساب‌ها سکوت پیشه می‌کند. چرا دولت این حق دسترسی را به اطلاعات مالی و دارایی افراد نداشته باشد؟ دولت باید امین مردم باشد اما قرار نیست حوزه اقتصادی و مالی خانوارها مثل روابط درون خانوار و داخل خانه، شخصی تلقی شود؛ چون دارایی‌ها و اموال و ثروت افراد اثرات اجتماعی دارند. عدالت به همین معناست که ما بر مبنای استحقاق‌سنجی سیاستگذاری کنیم. به این تعبیر، عدالت با برابری مطلق کاملاً متفاوت است. هیچ حریمی به جز فضاهای خصوصی افراد و محیط‌های درون خانوادگی، نزد دولت نباید وجود داشته باشد.

قربانی تصریح می‌کند: ساختار اطلاعات اقتصادی کشور این گونه است که دارایی کارخانه تولیدی بزرگ را تا ریال آخر محاسبه می‌کنند اما به دلیل فقدان اطلاعات، هیچ کاری با انبوه دلالان و بخش‌های بازرگانی نامولد و گاه مضر به حال اقتصاد کشور ندارند.[۲]

*سخنان این فعال محترم کارگری کاملا صحیح است و دولت جمهوری اسلامی یک‌بار برای همیشه باید وارد حیطه نظارت بر دارایی‌های افراد شود.

این مطالبه در دهه ۹۰ و توسط تعدادی از مسئولان و فعالان دغدغه‌مند مطرح شد اما رئیس‌جمهور وقت (آقای روحانی) با یک ژست پوپولیستی اینطور اعلام کرد که من به حساب‌های خصوصی سرک نمی‌کشم!

این حرف غلط اما سبب‌ساز ادامه یک رویه غلط شد و آن اینکه نه تنها دولت از یک درآمد عظیم مالیاتی معقول برای سال‌ها محروم شد بلکه بساط سوداگری و حبس نقدینگیِ ضد تولید رونق یافت، برخی قوانین مطلوب مثل "مالیات بر عایدی سرمایه" دیر به تصویب رسید و همچنین بروکراسی مالی کشورمان تا هنوز هم نتوانسته آنطور که باید از این چاه ویل خارج شود.

اکنون و با گذشت سال‌ها از آن‌روزها اما مشخص نشده همین رها کردن بازار و سرک نکشیدن قانون به حساب‌ها و معاملات چطور می‌تواند نقدینگی کشور را حبس کند، شکاف طبقاتی را زیاد کند، به تولید ضربه بزند، جلوی اصابت یارانه‌ها به هدف را بگیرد و نگذارد اقتصاد ملی نفس بکشد.

در این باره البته باید انفتاح دیگری را هم شکل داد و آن لزوم ادای دین سرمایه‌داران و صاحبان نقدینگی به منافع ملی و اقتصاد ملی است.

سرمایه شخصی افراد نباید به پلی برای ساخت بهشت دنیوی بر خرابه زیست دیگران و منافع ملی تبدیل شود. بلکه این سرمایه در وهله اول باید دِین خود را به اقتصاد ملی ادا کند زیرا از قِبل اقتصاد ملی کسب شده است.

لازم به بیان است که کارنامه اقتصادی دولت رئیس‌جمهور روحانی تماما سیاه نبود و این قبیل نقدها به معنی رد تمام کارنامه ایشان از قبیل ثبت تورم تک رقمی نیست.

***

چرا "کالابرگ" برای قالیباف مهم است؟

قصه ما و آن تصمیم پوپولیستی روحانی/ چرا "کالابرگ" برای قالیباف مهم است؟

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی طی یادداشتی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: اینجانب به عنوان کسی که از بحث‌های کارشناسی و برنامه‌های موجود، مطلع و شاهد تلاش‌های دولت محترم هستم به مردم شریف ایران عرض می‌کنم، گرچه نقدهای بعضاً جدی به برخی عملکردها در دستگاه های اجرایی وجود دارد، اما باید بدانید برای مسائل اصلی موجود مانند ناترازی انرژی و مشکلات معیشتی برنامه‌های عملیاتی وجود دارد که با تکیه بر آن می‌توان در زمانی کوتاه و به صورتی محسوس بسیاری از مشکلات را به حداقل رساند.

‌به گزارش مشرق، او می‌افزاید: یکی از این برنامه‌ها اجرایی شدن طرح کالابرگ الکترونیک است که می‌تواند با ثابت نگاه داشتن مبلغی که شهروندان برای خرید کالاهای ضروری می‌پردازند و پرداخت مابه‌التفاوت ‌آن با قیمت های بازار توسط دولت، آرامش معیشتی برای جامعه ایجاد کند تا مردم فارغ از هر شرایط اقتصادی و سیاسی اطمینان داشته باشند در طول هر سال کالاهای ضروری خود را با قیمتی ثابت خریداری می کنند.

‌قالیباف تصریح کرده است: گرانی برخی کالاهای ضروری، قطعی برق و کمبود آب، عرصه را بر زندگی مردم تنگ کرده و دشمن نیز در صدد است که از این مشکلات سوءاستفاده کند و ناکامی‌اش را در رسیدن به اهداف شوم خود جبران کند. در این زمینه‌ها بحث‌های کارشناسی زیادی در دولت صورت گرفته و بسیاری از طرح‌های عملیاتی آماده‌ اجرایی‌شدن است و قوه‌ مجریه با جدیت درتلاش است تا زمینهٔ‌ اجرایی شدن آنها را فراهم کند. اینجانب امید فراوانی دارم که دولت محترم هر چه زودتر اجرای این برنامه‌ها را همراه با تشریح آن برای عموم مردم آغاز کند.[۳]

*"قانون کالابرگ" یکی از افتخارات دو مجلس یازدهم و دوازدهم است که دولت دکتر پزشکیان نجیبانه حاضر به اجرای دقیق آن شد.

اجرایی که البته مورد استقبال مردم نیز قرار گرفت و همه فهمیدند دولت اگر بخواهد، می‌تواند از معیشت مردم دفاع کند.

دقت شود که در شرایط "گرانی بیقاعده" و بروز پدیده بی‌دولتی در بازار که به دلیل نبود نظارت دولتی حادث می‌شود؛ یکی از اصلی‌ترین راه‌های حمایت از معیشت مردم اعطای کالابرگ است تا بتوان سبد کالایی خانوار را از تنش‌های قیمتی نجات داد.

و به دلیل همین اهمیت است که مشاهده می‌کنیم محمدباقر قالیباف، بعنوان یک مدیر جهادی کارکشته؛ درباره کالابرگ توضیحات و پیگیری‌های مفصلی دارد و اجرای آنرا مهم می‌داند.

لازم به تأکید است که به دلیل تنش‌های قیمتی بخشی از ارزش سبد کالابرگ مردم طی ماه‌های اخیر کم شده و ارزش سبد اعطایی سوم نسبت به سری اول به صورت چشمگیری کمتر شده است.

لذا بر رئیس مجلس و مدیران محترم دولتی است که فکر عاجلی برای این قضیه بکنند و اجازه ندهند قانون مهم کالابرگ در پرتو اعتقاد غلط دولت به نبود نظارت در بازار و تنش‌های قیمتی؛ از حیّز انتفاع ساقط و تبدیل به یک قانون به دردنخور شود.

این خطر در همین نزدیکیست...

***

1_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1679647

2_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1678373

3_ mshrgh.ir/1744186

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 44
  • در انتظار بررسی: 6
  • غیر قابل انتشار: 21
  • IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    16 5
    خدا لعنت کنه بانیان ننگ نامه برجام و مکانیسم ماشه رو
    • IR ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      4 3
      ای کاش قالیباف سال ۹۲ رییس جمهور شده بود الان اوضاع این نبود متاسفانه مردم ما زود گول حرف رو میخورند، گول این شیخ جاسوس رو و حرفهای دروغش رو خوردند
    • IR ۱۷:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      4 0
      سرنوشت هیچ کشور تغییر نمیکنه مگر با خواست و دست مردم ، این اتفاقات محصول انتخاب مردم در سال ۹۲ است ، مردم باید گول تبلیغات رو نخورند و فر اصلح رو انتخاب کنند
    • IR ۱۹:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      1 1
      فرح دیبا جنایات چندین ساله پهلوی ها رو با پولهای اختلاس شده وارونه کرده وبا رسانه های دروغ پهلوی ها رو سفید شویی کرده حتی در ذهن برخی سیاستمداران
    • ali2 IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۹
      1 0
      دولت یک مدیر اجرایی ست! - راهکار شما چیست و لطفا هر راهکاری دارید قبلا عواقب ملموس ان را بسنجید.
    • IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۹
      0 0
      فوری قابل توجه شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه. با اعلام جنگی که سه کشور اروپایی انجام داده اند. از همین آلان باید جلوی ورود کشتی های این سه کشور به خلیج فارس گرفته شود. پس از برگشت قطعنامه ها این کارفایده ای ندارد. آلان وقت این کاراست تا شاید وادار به عقب نشینی شوند و جلوی برگشت قطعنامه ها رابگیرد.
  • IR ۱۱:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    10 4
    خدا ازتون نگذره که بازم با عکس این حسن روحانی زدید
    • IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      6 0
      سئوالی برایم پیش آمده:داشتن دو پاسپورت و دو شناسنامه با دو فامیلی مختلف برای برخی از مقامات آزاد است
    • IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      2 9
      اگه روحانی رئیس جمهور میشد به کشور حمله نمیشد و اقتصاد کشور عالی بود
    • IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      3 11
      بهترین دوران اقتصادی و تورم کم در دوران روحانی بود / فقط چون توهم نداشت و شعار نمیداد ازش خوشتون نمیاد
    • IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      3 0
      در پاسخ به 17:02 بله زمانیکه شما قصد مسافرت به اروپا را دارید مثلا"میخواهید در اسکاتلند مدرک تحصیلی بگیرید از یک گذرنانه استفاده میکنید و زمانیکه در معیت دولت بخارج از کشور میروید از گذرنامه دیگر
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    10 7
    نظام مجبور است برای بقا از این به بعد به مردم رو بیاورد.
    • IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      5 0
      چه خوش باوری؟ به نظرت مردم با این وضعیت اقتصادی کشور چه واکنشی خواهند داشت؟
    • IR ۱۶:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      6 4
      اگر اصلاح طلبان تهوع آور ناراحت نمی شوند باید گفت لعنت خدا بر بانیان وضع موجود کشور! البته اگر ناراحت هم بشوند مهم نیست!
    • IR ۲۰:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      0 0
      منافع ملت و نظام رودروی هم قرار گرفته است
  • IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    8 12
    بی خود نیست کفتارهای روسی و وطن فروش از مردانی چون سردار اعلایی کینه دارند..
    • IR ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      8 5
      ماله کش غرب ببند
    • IR ۱۵:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      2 3
      ایشان مرد بزرگ و دوراندیشی بود و هست
  • IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    12 0
    روحانی میگفت آنچنان رونقی ایجاد کنم که مردم احتیاج به یارانه نداشته باشند ! اما آنچنان فاجعه اقتصادی ایجاد کرد که 80 میلیون ایرانی محتاج کالابرگ شده اند.
    • IR ۱۷:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      2 2
      چقدر ساده اید؟؟؟کدام رییس جمهور فاجعه ایجاد نکرد؟؟؟؟هیچ فرقی نداره...همه یکی هستند!!!اگر فاجعه ایجاد کرد چرا محاکمه نشد؟؟؟چرا برکنار نشد؟؟؟الان چرا محاکمه نمیشه؟؟؟هر چند که محاکمه شده ها هم آزداند!!!امثال بابک زنجانی ها...
    • IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      4 3
      الکی مغلطه نکنید هیچ رئیس جمهوری مثل حسن فریدون فاجعه بار نبود
  • IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    12 0
    دولت روحانی 22 هزار مگاوات کسری برق ایجاد کرد و تابستان های سخت برای مردم رقم زد اصلاحات خود عامل بحران ساز است.
    • IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۹
      0 0
      سلام قربان
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    5 0
    خبرگذاری ها تصمیمی در مورد تهیه خبر در مورد وضعیت کاهش ارزش شدید ریال و گرون شدن دلار و طلا ندارن؟! فقظ ما فقیر میشیم و شما تو سیاره دیگه ای هستید؟
    • IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      1 1
      خبرگزاریها دنبال تشویش اذهان عمومی نیستند .فعلا که اوضاع طور دیگری رقم خورده مسائل مهمتر از دلار وطلا وجود دارد ومردم دنبال آرامش روانی هستند حتی اگر مشکلات فراوان باشد
  • SE ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    8 2
    در شرایط جنگی باید خیانکاران را اعدام کرد نه اینکه از زندان آزاد کرد
  • DE ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    11 2
    "تصمیم پوپولیستی روحانی" نَه، بلکه تصمیم خائنانه و عمدی روحانی
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    2 0
    درسته کالابرگ خیلی مهمه حقوقها به پنج روز نکشیده تمومه وسط ماه عملا اقلام ضروری ته میکشه لاقل این کالا برگ میتونه کمک باشه ماه تموم بشه البته به شرط اینکه منظم و اواسط ماه داده بشه نه مثل یارانه که سر ماه میاد با حقوقم تموم میشه
  • DE ۱۵:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    5 0
    اسرائیل از ربع پهلوی مأیوس شد و گذاشتش کنار . حالا امیدش به اصلاح طلبان و کلیدساز معروف است که ۱۰۰ درصد خواسته های اسرائیل رو مطرح میکنند .
  • mostafa IR ۱۵:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 0
    معنی عدالت محور و رو به پیشرفت! هم فهمیدم خداشکر
    • IR ۱۸:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      2 1
      به کوری چشم آلبانی نشین ها و رفقاشون
  • رضا IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    7 2
    هر موقع اسم روحانی را می شنوم یا عکس نحسش را می بینم چطور این آدم حلبی می تونه آزاد باشه و وراجی کنه تو هشت سال حکو متش ایران را ویران کرد جا لا با پر رویی خواستار تغییر پا رادایم هست قوه قضاییه جهوظیفه آیی دارد
    • IR ۱۹:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      4 0
      وای وقتی اسم این ملعون جادوگر میاد حالم بد میشه ،خیلی آدم نحسیه ،خوش ظاهر بد باطن وطن فروش
  • IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    6 1
    خدا لعنت کنه روحانی خاین را
  • IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    5 0
    از روحانی بدم میاد
  • علی IR ۱۹:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    0 1
    من قریب به۳۰ساله دروزارت بهداشت کارمیکنم باورتون میشه کل حقوق من۱۷میلیون و ۷۰۰تومته؟ بجای کالابرگ بهترنیس کارمتدان رو نجات داد؟
  • ناشناس IR ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    5 0
    میشه یه مدت از این فریدون یه مدت هیچ کسی نذارید با آن ظریف خائن کاش یه روزی برسه در این کشور این خائنین مجازات بشن
  • IR ۲۰:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    2 0
    اصولگرا و اصلاح طلب ندارد، این مغز مردم است که باید ب براه درست کشیده شود و وزن پیدا کند.
  • علی IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۹
    0 0
    چنان رونق اقتصادی ایجاد کنم و دلار رو از 3 هزارتون به 30 هزارتون (10 برابر!) برسانم که باورتون نشه.
  • امید IR ۱۴:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۹
    0 0
    این یک تحلیل کاملا منطقی و عقلانی است که حکومت باید بیشتر بفکر مردم و اقتصاد باشد. کجاش خطرناکه؟
  • farzad SE ۱۶:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۹
    1 0
    روح انی
  • IR ۲۱:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۹
    0 0
    تمامی کشور را به دلار گره زدید که نتیجش شد تورم بیسابقه ،بهتر نبود معاملات پای یاپای بدون دلار انجام میدادید طی این سالها تا مملکت به اینروزها نیفته ،یادش بخیر زمان احمدی نژاد بایکماه کار ی موتورسیکلت صفر هوندا میشد خرید امروز چندماه باید کار کرد تا بتونیم بخریم؟؟امیدوارم دولت اینده ایران اقای احمدی نژاد باشه
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۴
    1 0
    چرا قوه قضاییه این مرتیکه اسراییلی آمریکایی انگلیسی ( حسنک روحانی ) را دستگیر و محاکمه نمی کند ؟ مردم قطعا بصورت آتش به اختیار این ملعون نکبت حسن روحانی را حتما در زمان مقتضی محاکمه خواهند کرد .
  • IR ۱۲:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۴
    1 0
    شما را به هرکسی که می پرستید یک چوب بلند و میخ دار و کلفت توی کون گشاد حسن روحانی کوسکش فرو بکنید تا کل ملت ایران خوشحال شوند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس